Westervoort – Giesbeek (zomervariant)

In het kort
  • Startpunt: NS-station Westervoort
  • Eindpunt: bushalte  Giesbeek
  • Afstand: 19 km

Deze zomervariant heeft qua ‘IJsselbeleving’ de voorkeur boven de wintervariant, maar is alleen te lopen als het veer over de Valeplas vaart. Het veerpontje vaart van april tot en met eind september, echter niet op alle dagen en niet bij regen, mist en storm. Informeer naar de vertrektijden via http://nl.deveerstal.nl,  zoeken  onder ‘openingstijden’.

Het begin van de IJssel
Beschrijving van de route

De route begint met een aanloop door de lommerrijke Dorpsstraat van Westervoort  en de smalle, maar karakteristieke Rijndijk. Daarna steekt u door naar het verdeelwerk en het splitsingspunt van Rijn en IJssel, met een mooi uitzicht over de Rijn. De IJssel is hier nog maar smal. De route loopt eerst over fietspaden, terug bij de Rijndijk volgt een traject van een kleine twee km langs een niet al te drukke verkeersweg. Fietspaden en betrekkelijk autoarme wegen wisselen elkaar af, maar u blijft zicht houden op de rivier en op de bossen van de Veluwe aan de overkant. In de nabije toekomst (vanaf medio 2017) kunt u verder via een nieuw voetpadenstelsel door de Koppenwaard, een cultuurhistorisch landschapje beheerd door Vereniging Natuurmonumenten. Zolang dit padenstelsel nog niet gereed is, bent u helaas gedwongen om vanaf Lathum de drukke recreatieweg langs de campings van de Rhederlaag te volgen. Gelukkig kunt u over het fietspad lopen, eerst met uitzicht op de Lathumse Plas en daarna op de diep ingesneden IJssel. De route gaat verder over het dagrecreatieterrein, langs de rand van de grootste recreatieplas in dit gebied (Gieseplas). Uitsmijter van de dag is het kleine veerpontje dat u naar de overkant van de Valeplas brengt. Via de karakteristieke Rhedense Veerweg, een relict uit de tijd van vóór de ontzandingen, loopt u het dorp Giesbeek binnen.

Een alternatief is om de route niet te eindigen in Giesbeek, maar na de campings aan de Marsweg in Lathum met het veer over te steken naar Rheden. Rheden heeft een station aan de lijn Zutphen – Arnhem en is makkelijker te bereiken dan Giesbeek. Maar ook dit veer vaart alleen ’s zomers. U mist dan bovendien het laatste stuk van deze etappe, dat juist heel verrassend is.

Deze route lopen?

De beschrijving van deze etappe is gratis te downloaden via www.wandelzoekpagina.nl/ijsselpad. De routekaart is aldaar ook te downloaden nadat u zich heeft aangemeld als abonnee. Een jaarabonnement voor alle routekaarten van deze site kost € 12,50.

Het GPX-bestand van deze route kunt u hier downloaden.

U kunt het IJsselpad ook als papieren uitgave bestellen via Anoda Publishing:

IJsselpad
IJsselpad

Door: Dolf Logemann
Een wandelgids van het IJsselpad. Deze route strekt zich uit over de hele lengte van de IJssel vanaf het splitsingspunt bij Westervoort tot aan het einde van de IJsselmonding voorbij Kampen.

Ga naar de winkel

Het voet- en fietsveer over de Valeplas

Vertel het door!