Deventer – Olst

In het kort
  • Startpunt: NS-station Deventer
  • Eindpunt: NS-station Olst
  • Afstand 16 km
Beschrijving van de route

Omdat dit traject voor een groot deel door de uiterwaarden loopt, is het raadzaam om van tevoren zeker te stellen dat deze niet onder water staan. Bij hoog water raden wij u deze etappe af. Honden dienen te worden aangelijnd.

Het Observatorium in de Keizers- en Stobbenwaarden

Het eerste deel van dit traject loopt vrijwel geheel door de uiterwaarden van de IJssel. Vooral het stuk door het zuidelijk deel van de Keizers- en Stobbenwaarden, het landschapsreservaat Keizersrande, is landschappelijk mooi. In dit gebied zijn nieuwe nevengeulen aangelegd en een nieuwe padenstructuur. U loopt langs de biologische natuurboerderij ‘De Natuurderij’, overigens niet echt een staaltje van romantische boerenarchitectuur. Het noordelijk deel van de Keizers- en Stobbenwaarden is helaas verboden terrein, evenals de noordelijk daarvan gelegen Henforderwaarden.

Nieuwe nevengeul in de Keizers- en Stobbenwaarden

De route loopt om die reden hier aan de binnenkant van de dijk. U komt via  Vervolgens steekt u over naar het landgoed De Haere. Wij leiden u via het landschappelijk fraai gelegen landhuis en een nep-ruïne (in vaktaal: een ‘folly’). Het bos op De Haere staat vol relicten uit de Koude Oorlog, toen het landgoed een belangrijke functie had in de verdediging van een caisson. We zien hiervan een hospitaalbunker, een commandobunker en een groot inlaatwerk voor de inundatie, even verderop allerlei stellingen voor luchtafweer. Na dit landgoed ronden we de Reutekolk, een nat bosgebied, en vervolgens gaat het richting Olst over een niet al te drukke landweg. In Olst zelf loopt de route door een park annex bufferzone onderlangs de Provinciale weg die hier hoog op de bandijk ligt.

Deze route lopen?

Deze etappe is gratis te downloaden via www.wandelzoekpagina.nl/ijsselpad. De routekaart is aldaar ook te downloaden nadat u zich heeft aangemeld als abonnee. Een jaarabonnement voor alle kaarten van deze site kost € 12,50.

Het GPX-bestand van deze route kunt u hier downloaden.

U kunt het IJsselpad ook als papieren uitgave bestellen via Anoda Publishing:

IJsselpad
IJsselpad

Door: Dolf Logemann
Een wandelgids van het IJsselpad. Deze route strekt zich uit over de hele lengte van de IJssel vanaf het splitsingspunt bij Westervoort tot aan het einde van de IJsselmonding voorbij Kampen.

Ga naar de winkel

Landgoed De Haere

Vertel het door!